پدیکولوزیس انگلی می باشد که روی سر انسان زندگی می کند و از خون کف سر تغذیه می کند. این انگل از طریق تماس های نزدیک سر به سر و یا استفاده مشترک از شانه، برس، کلاه، حوله و … منتقل می شود.
شکل ظاهری شپش ها چگونه است؟
شپش ها بر روی ساقه ی موهای فرد آلوده تخم می گذارند که این تخم ها در اندازه های کوچک و سفید رنگ می باشند. در واقع پدیکولوزیس اصطلاحی برای عفونت با شپش می باشد.
اپیدمی شایع
برخی افراد بر این باورند که آلودگی به شپش ها محدود به زمان خاصی می باشد. اما باید بدانیم که این اپیدمی در سراسر جهان شایع است. درگیر شدن انسان با این انگل مربوط به گذشته های بسیار دور می باشد. در مورد افراد مبتلا آمار دقیقی در دسترس نیست اما این آمار در سال تنها از 6 تا 12 میلیون مورد مبتلا برای ایالات متحده آمریکا گزارش شده است.
چه کسانی در معرض ابتلا قرار دارند؟
اگر بخواهیم به صورت کلی بیان کنیم، تمام انسان ها ممکن است به شپش مبتلا شوند زیرا انتقال پدیکولوزیس بسیار آسان می باشد. کافیست در تماس نزدیک با فرد مبتلا باشید تا به این انگل دچار شوید! به صورت جزئی نیز افراد زیر بیشتر در معرض ابتلا قرار دارند:
- کودکان پیشدبستانی و دبستانی (۳ تا ۱۱ سال) بیشتر در معرض خطر هستند
- احتمال ابتلا برای همه اعضای خانوادههایی که کودک خردسال دارند، بالا است
- زنان بیشتر از مردان در خطر ابتلا هستند
آشنایی با علائم ابتلا به شپش سر
با اینکه خارش ممکن است نشانه ای شایع از پدیکولوزیس باشد اما اغلب افراد بدون علامت هستند. به طور کلی علائم شپش سر عبارتاند از:
- احساس قلقلک و حرکت کردن چیزی در موها
- خارش (ناشی از واکنش آلرژیک به نیشها)
- زخم روی سر (ناشی از خاراندن جای نیشها)
- زخمهای روی سر ممکن است عفونی شوند
- تحریکپذیری
همچنین برخی از افراد به شپش واکنش آلرژیک نشان میدهند و دیدن شواهدی از التهاب در گردن یا پوست سر آنها، غیرمعمول نیست. برای تماشای ویدئوهای آموزشی بیشتر از سرکار خانم رزا بهرامی با ما همراه باشید.